Go to Top

Sverigedemokraterna & lånord

Ett lånord är ett ord som ett språk har hämtat från ett annat språk och särskiljs beroende på dess etymologiska och geografiska ursprung. Under Sverigedemokraternas kommun- och landstingsdagar röstade partiet igenom en motion om begränsning av utländska lånord i svenskan. Enligt partiet bör man undvika ord från andra språk när de finnes på svenska. Lånord som redan är etablerade i svenskan är acceptabla att fortsätta använda, men ”missbruket av anglicismer” bör kontrolleras.

”Språk är ju väldigt viktigt. Jag menar mister vi språket mister vi mycket av oss själva” säger riksdagsledamoten Runar Filper från Värmland som föredrog den här motionen (1).

”Skräckexemplet är gick ner i havet efter en flygplansolycka, istället för att använda störta” säger Bo Karlsson, en annan SD politiker i Västervik på Aftonbladet TV (2).

Det är svårt att inte tänka på de gångerna partiledaren Jimmy Åkesson behövt kommentera sin partikollega Kent Ekeroths ”time out” bland mycket annat. För skojs skull tänkte vi på Syntax ”checka” in några lånord ifrån diverse språk som har blivit inrotade i svenskan, med funderingen vilka ord som kan komma att bli inrotade de kommande åren? Tittar vi bakåt kom exempelvis tyskans inverkan under 1200-talet i samband med att många tyska köpmän bosatte sig i nordiska städer, medans franskan kom under 1700-talet i samband med att fransk kultur beundrades samt att språket användes inom de högre samhällsklasserna i både skrift och tal.

Senil, fönster, horribel, disciplin, bonus, kredit = Latin

Hovmästare, befäl, rådman, herr, jungfru, belopp = Tyska

Dessert, redaktör, journalist, magasin, applåd, kritik = Franska

Och visst kan alltsammans med lånord bli ganska invecklat och uppdelat i flertalet kategorier, såsom ”återlån” och ”blandlån”. Följande tänkvärt är en tabell via Marika Lagervall, doktorand i nordiska språk (3):

Term Ordets form Ordets betydelse Exempel
direktlån utländsk  utländsk  radio
anpassat direktlån anpassad  utländsk utländsk  tuff
återlån tidigare inlånad utländsk  utländsk  tejp-tape
pseudolån skenbart utländsk  utländsk  freestyle
blandlån blandad  utländsk  hårspray
översättningslån inhemsk (nybildad)  utländsk  korsord
betydelselån inhemsk (gammal)  utländsk  skrivare
ersättningsord inhemsk (nybildad)  utländsk  dator

1. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=6552351
2. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23822937.ab
3. http://www.nojesdans.se/marika/studier/hd00.html

%d bloggare gillar detta: